4857 sayılı iş kanuna göre işçinin sahip olduğu haklar nelerdir?
Çalışan hakları nelerdir? Çalışanın ücret hakkı… Çalışanın mobbing (psikolojik taciz) koruması hakkı… Çalışanın kişisel verilerinin korunması hakkı… Çalışanın işyerinde sağlık ve güvenlik hakkı… Çalışanın işten kaçınma hakkı… Çalışanın eşitlik hakkı. Çalışanın dinlenme hakkı. Çalışanın fazla mesai ücreti hakkı. Daha fazla makale…
4857 sayılı İş Kanunu 84 maddesi nedir?
İşe sarhoş veya uyuşturucu etkisi altında gelmek ve işyerinde alkollü içecek veya uyuşturucu kullanmak yasaktır. İşe sarhoş veya uyuşturucu etkisi altında gelmek ve işyerinde alkollü içecek veya uyuşturucu kullanmak yasaktır.
4857 sayılı İş Kanunu hangisini kapsar?
4857 sayılı İş Kanunu’nun 1/2. maddesinde; Bu kanunun, 4. maddedeki istisnalar hariç bütün işyerlerine ve bu işyerlerinin işverenlerine, işveren vekillerine ve çalışanlarına, faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanacağı hükme bağlanmıştır. Böylece kanunun kapsamı belirlenmiştir.
4857 sayılı iş Kanununun mülga 81 inci maddesi nedir?
4857 sayılı İş Kanununun mülga 81 inci maddesi kapsamında işçi çalıştıran kamu işyerleri hariç olmak üzere, diğer kamu işyerleri, 50’den az çalışanı bulunan işyerleri ile az tehlikeli sınıfta yer alan 01.07 sayılı kanuna göre işyerleri.
2024 işçi hakları nelerdir?
İşçi hakları nelerdir? Çalışanın mesleki sağlık ve güvenlik hakkı ve işyerinde diğer çalışanlarla aynı haklara sahip olma hakkı Yeni bir iş ararken eşit muamele görme hakkı. Daha fazla makale… •21 Temmuz 2024
4857 sayılı İş Kanunu gore maaşları ne kadar?
Sonuç olarak, 4857 sayılı Kanun hükümlerine göre; – İş sözleşmelerine “AYLIK SABİT” ibaresi koyan şirketler, 31 günlük aylarda 30 gün brüt asgari ücret, yani 2.029,50 TL ödemekle yükümlüdür.
4857 sayılı İş Kanunu 83 maddesi nedir?
Çalışanlar, iş sağlığı ve güvenliğini korumaya yönelik hiçbir önlem alınmayan ve her an mesleki risklerin ortaya çıkabileceği bir çalışma ortamında çalışmaya zorlanamazlar. Bu durumdaki çalışanlara, iş sözleşmelerini haklı nedenle feshetme veya belirli koşullar altında geçici olarak işten izin alma imkânı tanınır.
4857 sayılı İş Kanunu 75 maddesi nedir?
Madde metni İşveren, çalışan hakkında edindiği bilgileri dürüstlük kurallarına ve hukuka uygun olarak kullanmak ve çalışanın gizliliğinin sağlanmasında meşru menfaati bulunan bilgileri ifşa etmemekle yükümlüdür.
4857 sayılı İş Kanunu 74 madde nedir?
Çalışanların doğumdan önce sekiz hafta ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı hafta çalıştırılmaması esastır. Çoğul gebeliklerde doğumdan önceki sekiz haftalık hareketsizliğe iki hafta eklenir.
4857 sayılı İş Kanunu kimlere uygulanmaz?
MADDE 4 – Bu Kanun hükümleri; a) Deniz ve hava taşıma işlerinde, b) Tarım ve orman işletmelerinde 50’den az (50 dahil) işçi çalıştırılan işyerlerinde veya işletmelerde, c) Aile ekonomisi sınırları içinde kalan tarımla ilgili her türlü yapı işlerinde, d) …
4857 sayılı İş Kanunu 40 maddesi nedir?
4857 sayılı İş Kanununun 40. maddesine göre, 24 ve 25 inci maddelerin (III) numaralı fıkralarında belirtilen zorlayıcı sebeplerden dolayı çalışamayan veya çalıştırılmayan işverene, bu bekleme süresi içinde bir haftaya kadar her gün için ücretinin yarısı ödenir.
Sigorta 4857 sayılı kanun nedir?
Bu Kanunun amacı, işverenler ile iş sözleşmesine dayanarak çalıştırılan işçilerin, çalışma şartları ve çalışma ortamına ilişkin hak ve yükümlülüklerini düzenlemektir.
4857 sayılı iş kanunu 71 maddesi nedir?
Maddelerin versiyonlarını karşılaştırın – MADDE 71 On beş yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılması yasaktır. Ancak, on dört yaşını doldurmuş ve ilkokulu bitirmiş olan çocuklar, bedensel, zihinsel ve ahlaki gelişmelerine ve öğrenimlerini sürdürenlerin okula devamına engel olmayacak hafif işlerde çalıştırılabilirler.
4857 sayılı iş Kanunu 109 madde nedir?
İş Kanunu’nun 109. maddesi; “Bu Kanunda öngörülen bildirimlerin ilgiliye yazılı olarak ve imza karşılığında yapılması zorunludur. Bildirim yapılan kişi imzalamazsa durum yerinde bir tutanakla tespit edilir. Ancak 7201 sayılı Kanuna göre yapılacak bildirimler anılan kanun hükümlerine göre yapılır.” hükmünü taşımaktadır.
4857 sayılı iş kanununun 28 maddesi nedir?
4857 sayılı Kanunun 28. maddesinde; “İşinden ayrılan işçiye, işverenden işinin mahiyetini ve süresini belirten bir belge verilir.” hükmü yer almaktadır. Belgenin zamanında verilmemesi veya belgede gerçeğe aykırı bilgi bulunması sebebiyle zarar gören işçi veya işçiyi işe alan yeni işveren, eski işverenden tazminat isteyebilir.
Çalışan işçinin hakları nelerdir?
Bir çalışanın hangi yasal hakları vardır? Ücret alma hakkı, işyerinde sağlık ve güvenlik talep etme hakkı, eşit muamele hakkı, dinlenme molası hakkı, fazla mesai ücreti hakkı, temel değişiklikleri kabul etmeme hakkı, belirli günlerde tatil hakkı, çalışanın sigorta primlerinin tam ödenmesi,Daha fazla makale…•19 Şubat 2024
4857 sayılı iş kanununa göre işçinin tanımı nedir?
Madde 2 – Bir iş sözleşmesine dayanarak iş gören gerçek kişiye işçi, işçi çalıştıran gerçek veya tüzel kişiye veya tüzel kişiliği bulunmayan kurum ve kuruluşlara işveren, işçi ile işveren arasında var olan ilişkiye de iş ilişkisi denir.
4857 sayılı İş Kanunu 4 madde nedir?
İş Kanunu Madde 4; Deniz taşımacılığı (insanlar, hayvanlar ve mallar) genellikle İş Kanunu kapsamı dışındadır. Deniz taşımacılığı mesleklerinin İş Kanunu kapsamına girmemesinin nedeni, bu mesleklerin kara tabanlı mesleklerden farklı özelliklere sahip olması ve İş Kanunu’nun birçok hükmünün bunlara uygulanmamasıdır.
4857 sayılı İş Kanunu nedir?
4857 sayılı İş Kanunu. Madde 1 – Bu Kanunun amacı; işverenler ile bir iş sözleşmesine dayanarak çalıştırılan işçilerin, çalışma şartları ve çalışma ortamına ilişkin hak ve yükümlülüklerini düzenlemektir.