Apartmanda bahçe kullanımı kime aittir?
Apartmanlarda bahçe kullanımı ve sorumlulukları. Paylaşımlı kullanım, paylaşımlı sorumluluk. Konut bahçelerini kullanma hakkında bilmeniz gerekenler. Apartman ve mülklerdeki bahçe ortak bir alandır ve tüm apartman sakinleri bu alanı mülkteki paylarına orantılı olarak kullanma hakkına sahiptir.
Bahçe bakımı kime aittir?
Peyzaj ve bahçe düzenlemesi önlemleri alındığında, kalıcı önlemleri finanse etmek ev sahiplerinin sorumluluğundadır. Örneğin, bahçedeki pergolalar, oyun alanları, bahçe duvarları, istinat duvarları ve çitler inşa edilir ve bunlar ev sahipleri tarafından karşılanır.
Apartman bahçesi özel mülk mü?
Apartmanda bahçe kullanma hakkı nedir? Bahçe ortak alanın bir parçasıdır. Kanuna göre herkes, arsa payına göre ortak alanlara hak sahibidir. Bu alanlar, mutabakat olmadan bir kişiye devredilemez.
Bahçe katında oturan ev sahiplerinin hakları nelerdir?
Bahçe katında oturan daire sahipleri, bahçenin ortak bir alan olduğunu ve mülkteki paylarına orantılı olarak bahçeye hak sahibi olduklarını kabul etmelidir. Bahçenin kendi bölümünü inşa etmek, bahçede eşya bırakmak veya bahçeyi diğer daire sahiplerinden ayırmak için daire sahipleri derneğinin onayı gerekir.
Apartman bahçe giderlerini kim öder?
Apartman sakinlerinin tamamına açık olan bahçeler ortak alan olarak kabul edilir. Bahçe tasarımı maliyetleri yasal düzenlemelere ve apartman kurallarına uygun olarak paylaşılır.
Binada ortak kullanım alanları nelerdir?
Kat mülkiyeti kanununa göre ortak alanlar nelerdir? Ortak alanlar; temeller, ana duvarlar, taşıyıcı sistemi oluşturan kirişler, duvar panelleri, kolonlar ve taşıyıcı sistemin parçası olan tüm yerleri kapsar.
Bahçe bakımını kim yapar?
Parkların düzenli bakıma ihtiyacı vardır. Bu bakım çalışmaları çim biçme, çiçek dikme ve dikenleri temizleme gibi işleri içerir. Bu çalışma bahçe bakım personeli tarafından yapılır. Bahçe bakım personeli parklar ve bahçelerle ilgilenir.
Apartmanda kiracı hangi giderlere katılır?
Kiracı, daire aidatı gibi binanın bakım ve temizlik masraflarını karşılamakla yükümlüdür. Kira sözleşmesinde aksi belirtilmediği sürece kiracı, su ve elektrik gibi faturaları ödemek zorundadır. Bu masraflar kira bedelinden düşülemez.
Asansör tamir ücretini kiracı mı öder ev sahibi mi?
Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre, binanın bakım ve onarımı gibi masraflar mülk sahibi tarafından karşılanır. Asansör binanın ayrılmaz bir parçasıdır ve kira sözleşmesinde aksi belirtilmediği sürece kiracı bu masraflardan sorumlu değildir.
Apartman bahçesinde araba yıkamak yasak mı?
134/i: Belediye çeşmeleri ve yüzme havuzlarında halı, kilim, yün, taşıt vb. yıkanması yasaktır.
Apartman önü kime aittir?
“Çalışma istasyonlarının önündeki açık yeşil alan, apartman binasının veya mülkün ortak alanıdır. İş müşterileri için masa, sandalye kurarak veya kış bahçesi oluşturarak tek başına kullanım mümkün değildir,” diyor kat mülkiyeti. Yasaya göre, aksi kararlaştırılmadığı takdirde, daire sahipleri ortak alanları ve tesisleri mülkteki paylarına orantılı olarak kullanma hakkına sahiptir.
Ortak kullanım alanları ve araçları kime aittir?
Kamuya açık alanların bir kısmı devlete aittir; bir kısmı da kamu alanı olarak tanımlanır. Atmosfer, yeraltı ve yüzey suları, açık denizler, balıkçılık alanları, doğal plajlar, su rezervleri, ormanlar, meralar, parklar, kıyılar, çocuk oyun alanları ve yaya yolları gibi alanlar ortak alanlardır.
Apartman bahçesinde yapılacak değişikliklere nasıl karar verilir?
“Evinizin bahçesinde yapacağınız değişikliklere nasıl karar veriyorsunuz?” Her bahçede yapılacak değişiklikler, değişikliğin türüne göre faydalı ya da lüks olarak değerlendirilir ve ortak karara göre uygulamaya alınır.
Apartmanda merdiven altı kime aittir?
Ortak alanların doluluk oranı nedir? Daire sahiplerinin kullanımına ayrılmış herhangi bir alan ortak alandır. Merdiven boşlukları, kömürlükler, bahçeler ve hatta duvarlar ortak alanlardır.
Apartman bahçesine eşya koymak yasak mı?
Bina içindeki ortak alanların kullanımı bireysel kararlarla belirlenmez. Ayrıca bu tür alanlara eşya koymak; bina sakinlerinin olası bir acil durumda binayı terk etmesini engellediği ve başkalarının kendilerine ait olan yerleri ele geçirmesine yol açtığı için yasaktır.
Apartmandaki terasın kullanım hakkı kimlere ait?
Kat Mülkiyeti Kanunu esaslarına göre, teras kullanım hakkı tüm kat maliklerine aittir.
Bahçe kullanım hakkı nasıl alınır?
Ortak yerleri kullanma hakkına sahip olanlar, bu yerlerde veya eşyalarda değişiklik yapma hakkına da sahiptirler; ancak bu değişiklik, bağımsız bölüm maliki ile diğer bağımsız bölüm maliklerinin beşte dördünün yazılı onayı ile yapılmalıdır.
Ortak kullanım alanı işgali nereye şikayet edilir?
Ortak alanın işgali hakkında nereye şikayette bulunabilirsiniz? Bir işgal varsa, önce belediyeye şikayette bulunun. Belediyenin cevabına bağlı olarak, Sulh Hukuk Mahkemesi’nde müdahaleyi yasaklamak için dava açacaksınız.
Apartman bahçesinde yapılacak değişikliklere nasıl karar verilir?
“Evinizin bahçesinde yapacağınız değişikliklere nasıl karar veriyorsunuz?” Her bahçede yapılacak değişiklikler, değişikliğin türüne göre faydalı ya da lüks olarak değerlendirilir ve ortak karara göre uygulamaya alınır.