İçeriğe geç

Ardahan Göleliler Kürt Mü

Ardahan Göle Kürtleri nereden gelmiştir?

Göle ilçesindeki tüm Kürtler Siverek, Diyarbekir, Digor ve Kağızman’dan gelen Kürtlerdir. Ardahan’daki Hanak’taki Alevi köylerinin ve Damal’ın bazı köylerinin Türklerin ilk Anadolu kalıntıları olduğuna inanılmaktadır.

Ardahan Göle hangi Türk boyundandır?

Adının güçlü bir kavimden geldiği anlaşılan (günümüz kamuoyunda ve resmi Osmanlı belgelerinde: Küçük Ardahan/Göle, Büyük veya Kara Ardahan ve Meşe Ardahan/Hanak bölümü olarak anılan) “Artahanlar”, Çıldır Gölü’nün yanı sıra Ahılkelek ve Ahıska’yı da kapsamaktadır. bölümüdür ve “ÇW’ler” anlamına gelir. Eski bir Türk ismiyle bilinen bir kavim.

Ardahanda Kürt var mı?

Nüfusun çoğunluğu Kıpçak kökenli Ahıska Türklerinden oluşmaktadır. Geri kalanı ise Kürtler, Terekemler ve Alevi Türkmenlerden oluşmaktadır.

Damal Kürt mü?

İlçe merkezi ve çevresindeki bütün köylerde Dadali Türkmenleri yaşamaktadır.

Ardahan mezhebi nedir?

Tskarostavi Kilisesi. Tskarostavi Kilisesi (Gürcüce: წყაროსთავის საეპისკოპოსო ტაძარი), Javakheti’nin tarihi bölgesinde erken Orta Çağ’da inşa edilmiş bir Gürcü epipidir. Scopal Kilisesi. Bugünkü Ardahan ilinin Çıldır ilçesine bağlı eski adı Tskarostavi olan Öncül köyünde bulunuyordu.

Ardahan Göle neden soğuk?

Göle Ovası’nda kışlar sert geçer. Bu bölge, Türkiye’nin en soğuk yerlerinden biri olarak kabul edilen Sarıkamış’tan daha soğuktur. Her tarafı yüksek dağlarla çevrili çanak şeklindeki ovada, kışın hava akışı düşüktür. Bu durumda, soğumuş ve daha ağır hava aşağı doğru hareket eder, sıcaklığını kaybeder ve donar.

Göle ne zaman Ardahana bağlandı?

Cemaat teşkilatı 1926 yılında, 30 Eylül 1920 tarihinde Rus işgalinden kurtarılan Göle ilçe merkezinde kurulmuştur. Nihayet ilçemiz 27 Mayıs’tadır.

Göle önceden nereye bağlıydı?

Göl, 1551 yılında Küçük Ardahan adıyla Erzurum Sancağı’na, 1579 yılında ise Kars Eyaleti’ne bağlanmıştır. 1828 yılında Rus işgali sırasında nüfusu büyük ölçüde azalmış ve dağılmıştır. 1830 yılında merkezi Dedeşen köyü olarak Çıldır Sancağı’na bağlanmış, 1866 yılında ise belediye olarak Ardahan Kazası’na bağlanmıştır.

Posof halkı nereden gelmiştir?

Türkgözü sınır kapısı Posof’ta bulunmaktadır. Nüfus aslen Kıpçak/Kuman Türkleridir. 31 Aralık 2007 sayımına göre Posof’un toplam nüfusu 9’dur.

Ardahan soyu nereden gelir?

Etimoloji. Artani veya Artaani’den türetilen Ardahan, Gürcistan’da da yayılan bir din olan Zerdüştlük ile bağlantılı olarak Ahameniş döneminde ortaya çıkan bir yer adı olarak kabul edilir. Bu yer adının kökü olan Arta, Eski Farsça’dan gelir ve Zerdüştlükte “Aša” olarak da bilinen tanrının adıdır.

Ardahan’da Alevi var mı?

Ardahan’ın Damal ilçesi Alevi yoğunluğu açısından incelendiğinde; Damal merkezde bulunan Konuksever, Çaybaşı, Serhat mahallelerinin tamamı ile Damal’a bağlı köylerin tamamının Alevi nüfustan oluştuğu görülmektedir.

Ardahanlılar dadaş mı?

Aslen Erzurumlu olan Dadaş’ım olarak şunu vurgulamak isterim: Dadaş aslen Safevi devletinin tarihi olarak batı sınırları içerisinde kalan bölgelerde yaşamıştır. Dadaş aslen Karapapak, Terekeme Türklerinden olup, günümüzde Kars, Ardahan ve Iğdır olarak bilinen bölgede yaşamaktadır.

Ardahan Göle Kürt mü?

Demografik Yapı Göle, kültürlü bir nüfus yapısına sahip çeşitli etnik grupları içerir. Bunlar Kürtler, Farslar, yerliler, Terekemen, Türkmen vb. olarak sıralanabilir. Göle, nüfus ve alan bakımından Ardahan’ın en büyük ilçesidir.

Ardahan damal kökeni nereden gelir?

Damal ve çevresi, Orta Asya’dan Avrupa’ya göç eden Türk boylarının geçiş güzergahında bulunan yerleşim alanlarıdır. Tarihsel olarak Yukarı Kur’a veya Meşe Ardahan olarak bilinen bölge, Ardahan Posof Sancağı’na ait olup 1064 yılında Sultan Alparslan tarafından Selçuklu topraklarına katılmıştır.

Kürtlerin atası nereli?

Kürtler geleneksel olarak İranlı ve İran kökenli olarak kabul edilirler. İran dili konuştukları için ağırlıklı olarak Hint-Avrupalıdırlar.

Ardahan soyu nereden gelir?

Etimoloji. Artani veya Artaani’den türetilen Ardahan, Gürcistan’da da yayılan bir din olan Zerdüştlük ile bağlantılı olarak Ahameniş döneminde ortaya çıkan bir yer adı olarak kabul edilir. Bu yer adının kökü olan Arta, Eski Farsça’dan gelir ve Zerdüştlükte “Aša” olarak da bilinen tanrının adıdır.

Göle ismi nereden gelir?

Gölün adının Gürcüce Kola (კოლა / “k’ola”) adının bir varyasyonu olduğu yönünde görüşler vardır. Kola adı, antik Kolhis krallığının Gürcüce adı olan Kolha’dan gelir.

Göle Çardaklı Köyü Kürt mü?

Nüfus 31 hanede yaşayan 130 erkek ve 119 kadın olmak üzere 249 kişiden oluşuyordu. Bir hanede yaşayan 7 kişi Türk, 30 hanede yaşayan 242 kişi ise Kürt olarak yazıldı. Köyün nüfusu 1896’da 268 kişi, 1906’da ise 408 kişi olarak kaydedilmiştir.

Kürtlerin soyu nereye dayanıyor?

Kürtler, Orta Doğu’nun yerli (otokton) halklarından biridir. Anavatanları Yukarı Mezopotamya ve Zagros Dağları çevresidir. Yaşadıkları bölge uzun süre yerel isimlerle biliniyordu. Sasaniler döneminde Kürtlerin yaşadığı yerlere ilk olarak Kurdabad deniyordu ve Büyük Selçuklular döneminde Batı İran’a Kürdistan deniyordu.

Tavsiyeli Bağlantılar: Bitkilerin Yaşaması Için Nelere Ihtiyaç Vardır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Tombul Escort